Coğrafi Sınırları
Bandırlak Gümüşhanenin kuzeydoğu kısmında bulunmaktadır.
Fiziki Özellikleri
Bandırlak Köyü Doğu Karadeniz Bölgesinin en yüksek dağlarından biri olan Kostan Dağı (RAKIM 2280 ) eteğinde yer almakta olup, 4.derece deprem kuşağındadır.
İklimi ve Bitki Örtüsü
Bandırlak Köyünde hakim olan iklim yazları serin; kışları soğuk ve yagışlıdır. Gümüşahanenin diğer bölgelerine göre oldukça fazla yağış almaktadır. Yüksekliği fazla olduğundan sıcaklık değerleri oldukça düşük olmaktadır. Kışın zaman zaman 1m nin üzerinde kar kalınlığı görülür. Yazın genellikle sis ve zaman zaman yağış olduğundan bölgede yeşil bitki örtüsü uzun süre kalmaktadır.
Ulaşım
Bandırlak Köyüne ulaşım değişik yollardan sağlanmaktadır.Gümüşhane üzerinden ulaşım Gümüşhane-Pirahmet-Arzular-Yayladere yolunu izleyip Kostandağı Geçidi’ni gecerek sağlanır. Bu yolun Yayladere’ye kadar kısmı asfalt,Kostandağı Geçidi toprak yoldur.
Araklı üzerinden ulaşım Araklı-Dağ başı-Çatak üzerinden sağlanır. Bu yolun çatak’a kadar olan kısmı asfalt olup, oldukça iyi durumdadır. Çataktan Yağmurdere,Kayabaşı,Ekiz köyleri geçilerek Bandırlak köyüne ulaşılır. Yağmurdere ile Bandırlak Köyü arasındaki kara yolu 2010 yılında asfaltlanmıştır.
Ekonomik Yapı
Bandırlak Köyün de özellikle hayvancılık önemli yer tutar. Geniş meralara sahip bölgede hayvancılık neredeyse tek geçim kaynağıdır. Bölge de arazi yapısı engebeli olduğundan tarım makinelerinin kullanılmaması sonucu tarım gelişmemiştir. Hayvancılık dışında başka bir geçim kaynağı olmadığından insanlar genellikle inşaat işine yönelmiş, mevsimlik olarak özellikle Marmara Bölgesinde gurbetçi olarak çalışmış daha sonra ailesini de alarak bu bölgelere göç etmişlerdir.